Varför firar vi midsommar?

Midsommar är en av Sveriges största och viktigaste högtider och firas alltid i närheten av sommarsolståndet, alltså årets ljusaste dag för oss som bor på det norra jordklotet. Det sägs att det är av anledning av ljuset som vi firar midsommar och firandet består idag ofta av att traditionell svensk mat som t ex sill, färskpotatis och liknande äts tillsammans med dans runt midsommarstången.

Midsommar är väldigt stort i Sverige men inte lika stort i andra länder så finns det någon annan anledning till att vi firar midsommar än att det är årets ljusaste dag? Svaret på den frågan är i de allra flesta fall Johannes Döparen, han firas den 24 juni och ursprungligen var det datumet för midsommardagen. Fram till 1952 firade vi alltid midsommarafton den 23 juni men sedan 1953 infaller aftonen alltid fredagen mellan 19 och 25 juni.

Enligt folktron så ska man hålla sig från att bada på midsommar då Näcken håller till i vattnet och skrämmer de badande. Som tjej skall man enligt traditionen även plocka sju olika sorters blommor, dessa skall man sedan stoppa under sin kudde för att i drömmarna sedan få se sin framtida man.