Varför säger man prosit?

Varje gång någon nyser säger vi nästan automatiskt prosit men hur kommer det sig att vi säger prosit och vad betyder det?

Den mest kända anledningen till att vi säger prosit efter att någon har nyst är att vi förr i tiden trodde att nysningar framkallades av onda eller goda makter och de onda andarna skulle tas bort om någon skulle säga prosit. Prosit är ett ord som kommer från det latinska språket och betyder ungefär må det vara dig till nytta eller hoppas det gör dig väl vilket är kopplat till att skrämma bort andarna.

Under en period i den svenska historien användes istället uttrycket gud välsigne, vilket är kopplat till det ord som idag används på engelska, nämligen god bless you.

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Varför.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar varfor.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!