Varför firar vi valborg?

Det finns många frågor kring valborgsmässoafton att ställa sig. T ex varför vi firar valborg eller varför vi tänder en brasa och detta ska vi försöka hjälpa dig att ta reda på.

Valborg kom till Sverige från Tyskland under medeltiden och firades från början som en hednisk högtid men har senare kopplats samman med hedrandet av helgonet Heliga Valborg, Sankta Walpurgis, som helgonförklarades den 1 maj. Valborg firas i brytningstiden mellan vinter och sommar, det är tiden då det är dags att ta ut djuren på bete igen efter vinteruppehållet.

Det finns många olika förklaringar till varför vi tänder en brasa på valborg, en av förklaringarna är att det förr under valborgsnatten var ovanligt många övernaturliga väsen ute vilket gjorde att det var viktigt att boskapen vaktades. För att skydda djuren användes eld för att försöka skrämma bort de övernaturliga väsen. En annan av förklaringarna är att det under valborg var förbjudet att använda kyrkornas klockor för att samlas och då använder istället eldar.

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Varför.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar varfor.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!