Varför får man diabetes?
Det finns tre olika typer av diabetes, även om vi oftast bara pratar om de två första; de kalas typ 1, typ 2 och graviddiabetes. Anledningen till varför en person får diabetes beror på vilken typ det är, en gemensam nämnare mellan de olika typerna är dock att de alla orsakar problem för kroppen att tillverka tillräckligt mycket av hormonet insulin vilket används för att binda blocksocker till cellerna i kroppen.
Vad är diabates typ 1?
Diabetes typ 1 infaller oftast i unga år och kroppen slutar då helt eller delvis att producera insulin och det finns därför för mycket socker kvar i blodet. Anledningen till att kroppen inte kan producera insulin beror oftast på problem med bukspottkörteln. Typ 1-diabetes är något som den som får det behöver leva med resten av livet men nya hjälpmedel uppfinns ständigt.
Diabetes typ 1 är delvis ärftligt vilket gör att de som har någon släkting som har diabetes typ 1 har 0,3-0,4% risk att insjukna och om mamman har diabetes är risken 3% att barnet drabbas men om pappan har det är risken nästan dubbelt så hög.
Vad är Typ 2-diabetes?
Diabetes typ 2 infaller oftast senare i livet ger kroppen problem att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt lågt, denna typ av diabetes kan även påverkas av mat- och kosthållning. Ofta beror diabetes typ 2 på inte på att kroppen har slutat producera insulin utan istället för att den har blivit resistent mot det insulin som produceras.
Diabetes typ 2 är mer ärftligt än vad typ 1 är och ökar dessutom mer, bland annat för att vi blir äldre men även för att av vår livsstil förändrats.
Varför får man graviddiabetes?
Som namnet antyder så finns det risk att få tillfällig diabetes vid graviditet, det beror på att kroppen behöver gradvis mer insulin för att kroppen ska hinna med att binda blodsocker till cellerna. Graviddiabetes kan orsaka högt blodsocker och försvinner oftast efter förlossningen.