Varför du ska köpa en Airfryer?

Airfryers har blivit allt mer vanligt förekommande inslag i de svenska köken. Men vad är då en airfryer? Som namnet avslöjar handlar det om en luftfritös – en fritös som använder luft i stället för olja för att fritera maten. Vissa Airfryer-användare använder en pytteliten skvätt olja, medan andra föredrar och klarar av att fritera helt utan olja.

Syftet med produkten är att fritera mat på ett nyttigare sätt. Friterad mat innehåller mycket olja och fetter som inte är bra för kroppen, och som höjer bland annat kolesterolet och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur fungerar Airfryers?

Airfryers fungerar genom att matvaran stoppas in i luftfritösen, och sedan cirkulerar het luft inne i fritösen som på så sätt friterar maten. Den snabbt cirkulerande luften gör att maten varken bränns eller blir ojämnt värmd, utan alla delar av maten får lika mycket värme – och blir alltså lika friterad på alla sidor precis som i en fritös med olja.

Fördelar med Airfryer

Den största fördelen med Airfryers är givetvis att det är märkbart nyttigare att fritera i än att fritera i olja. Som tidigare nämnt kan för mycket fett orsaka sjukdomar, och genom att eliminera oljan är det möjligt att njuta av friterad mat på ett nyttigare sätt.

En annan fördel med luftfritöser är att matlagningen slipper övervakas på samma sätt som med den kokande oljan – vilket krävs vid användning av vanlig fritös. Medan maten tillagas i Airfryern kan fullt fokus läggas på att tillreda resterande måltid, eller bara slappa. När luftfriteringen är klar piper maskinen till och maten är redo att serveras. Airfryers är således säkrare än fritöser, eftersom att het olja alltid är en brandrisk.

En tredje fördel med Aifryers är att de är väldigt enkla att rengöra. Eftersom endast lite, eller ingen olja alls används slipper frityroljan hanteras, vilken kan vara svår att skrubba bort från vanliga fritöser. I stället kan luftfritösens insida diskas antingen för hand eller i diskmaskin.

Pommes tillagad i en airfryer.
Pommes tillagad i en airfryer.

Nackdelar med Airfryer

Precis som med fördelar finns det ett gäng nackdelar med att använda en airfryer för att tillaga din mat. En hel del användare upplever att bristen på olja påverkar smaken och konsistensen på mat tillagad i Airfryer rejält – trots tillverkarnas löften om att maten blir precis lika god som i vanlig fritös. Detta är så klart en stor nackdel med luftfritöser. En del användare anser även att maten inte heller blir lika krispig i Airfryers som mat lagad i vanlig fritös. Utöver konsistensen ger oljan i vanliga fritöser också en viss smak och sälta, något som kan saknas vid tillagning i en Airfryer.

En annan nackdel med Airfryers är att maten ibland kan upplevas som torr i jämförelse med fritöser. Oljan ger, som sagt, mycket både för smak och konsistens – och i den tillför samtidigt saftighet till maten som tillagas.

Det ska dock sägas att i förhållande till vanliga ugnar ligger Airfryers bra till. Mat gjord i dessa blir väldigt mycket krispigare än i ugn. Airfryers lyckas även värma maten jämnt, så den inte blir bränd på vissa ställen och inte tillräckligt tillagad på andra.

Prioriterar du smak eller hälsa?

Sammanfattningsvis handlar valet om att köpa en airfryer eller inte om vad du som ska konsumera maten vill prioritera; smak eller hälsa? För det förstnämnda är fritöser ett säkert kort – för att få rätt smak, konsistens och saftighet. Smaken är givetvis individuell, så detta är något varje person själv måste ta ställning till. Om du i stället vill ha ett hälsosammare och bekvämare alternativ är Airfryers ett klockrent val.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Välkommen till Folkmord.se

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Varför.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar varfor.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!