Varför är padel så populärt?

Utanför dörren pågår inte en, utan två globala pandemier. Den första – covid-19 – har nog inte undgått någon. Den andra stavas däremot padeltennis, eller mera vardagligt; padel. I dagsläget smälls nya padelhallar upp så gott som varje vecka i så gott som varje kommun i vårt avlånga land. Och utvecklingen är likadan mer eller mindre i hela världen.

Vad är padel?

Det är något oklart exakt var och när padelsporten grundades. Det lär ha spelats en padelliknande sport på brittiska kryssningsfartyg redan på 1920-talet, men det var först år 1974 som de officiella regler som följs idag fastställdes. Ofta sägs det att det var i Mexiko som sporten formellt grundades, efter att en mexikan vid namn Enrique Corcuera hade byggt en tennisbana med väggar på sin tomt. Väggarna fick användas för att spela med, och det var så sporten föddes.

Länge spelades sporten så gott som endast i Spanien och Latinamerika, men de senaste åren har padel spridit sig som en löpeld över hela världen.

Padel kan beskrivas som en blandning mellan sporterna tennis och squash. Padel spelas mellan fyra personer – två i varje lag – på en tennisliknande spelplan med väggar på samtliga sidor. Dessa väggar får användas för att slå över bollen till motståndarnas planhalva. Bollen får studsa en gång på ens egen planhalva innan man slår över den tillbaka. Studsar bollen två gånger får motståndarna poäng.

Padelracket för att spela padel
Varför spelar alla padel just nu?

Varför spelar ALLA padel just nu?

Inledningsvis fanns en stereotyp om att det enbart var mellanchefer som spelade padel i Sverige. Denna stereotyp har mer och mer suddats ut i takt med att sportens popularitet ökat. I dag spelar allt ifrån barn till pensionärer padel. Den största orsaken till detta är högst antagligen att sporten är väldigt lätt att lära sig, men mer om detta senare.

Det faktum att padel har blivit en så stor hype har antagligen också bidragit till att fler testat. Det har blivit som en spiral. Alla vill väl testa det nya som det pratas och skrivs om överallt?

Fördelar med padel

Den största fördelen med padeltennis – och orsaken till dess framgång – är att det är väldigt enkelt att lära sig. Eftersom spelplanen har väggar runt sig hamnar bollen sällan utanför planen, vilket gör att bollen ständigt hålls i rörelse, och sänker samtidigt tempot i jämförelse med exempelvis tennis. I padel får man en ”andra chans” om man inte hinner slå bollen i första läget, och kan slå den efter att den studsat från bakväggen, till exempel. Det är väldigt enkelt att få igång ett spel trots att det är första gången man testar sporten.

Med anledning av sportens enkelhet passar padel för de flesta – oavsett om man är elitatlet, soffpotatis, barn eller pensionär.

Nackdelar med padel

Den främsta nackdelen med padel är att det är en dyr sport. För det första behöver du en spelplan att lira på. Att hyra en plan kostar ofta omkring 300-500 kronor per timme, men priset varierar stort beroende på vart du befinner dig. Utöver spelplanen krävs även racket och bollar. Dessa går också att hyra i de flesta padelhallarna till en kostnad, men denna summa skenar också fort iväg om man spelar ofta. Alternativet är så klart att köpa ett eget padelracket – men även dessa är relativt dyra. Var beredd på att tvingas betala mellan 700-2000 kronor för ett racket.

En annan av nackdelarna med padel är att det på vissa håll är väldigt svårt att få tider i padelhallarna. Utbudet på padelmöjligheter må vara stort, men efterfrågan är ännu större. På sina håll är det så gott som omöjligt att få en tid utöver mitt i natten – om man är sent ute. Det gäller alltså att planera sitt padelträningspass i god tid för att få tillgång till en padelplan.

En dyr men rolig sport för alla

Sammanfattningsvis kan man konstatera att padel är här för att stanna, och det är lika bra att hoppa på tåget, för det är väldigt roligt. Sporten må vara dyr – men skojig – och passar för de flesta. Och att röra på sig är ju alltid bra, eller hur?

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Välkommen till Folkmord.se

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Varför.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar varfor.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!